برگزاری کارگاه عملی رئولوژی خمیرتوسط شرکت پاک فن با همکاری کارخانه آرد بهنام

 

شاید در روزگارهای نخستین ، خواسته یا ناخواسته آدمی با وارد کردن جسم سنگین برروی غلات توانسته به ماهیت آرد دست یابد، اما از آن زمان تا بحال بنا برخواسته ها و نیازهای زندگی روزمره ، تمامی تکنولوژی ها رو به پیشرفت بوده و بی شک صنعت آرد و نان نیز از این ارتقاء بی نصیب نبوده است.

در چند دهه گذشته سیر صعودی تکنولوژی از آسیاب های دستی و آبی به آسیاب های امروزی ، باپیشرفت چشمگیری همراه بوده و در ایران نیز به وضوح قابل رویت میباشد. این به گونه ای است که امروزه در ایران بعضی از کارخانجات تولید آرد قادر به تولید انواع آرد ، با کیفیت روز اروپا میباشند.

شرکت آرد بهنام در سال 1368 اقدام به احداث یک واحد  تولید آرد چکشی نمود و در سال 1370 به بهره برداری رسید و تا سال 1386 به کارخود ادامه داد اما با توجه به سیاستهای دولت محترم در خصوص تبدیل واحدهای چکشی به والسی اقدام به احداث یک واحد تولید آرد به روش والسی با ظرفیت تولید روزانه 200 تن آرد نمود و در سال 1387 به بهره برداری نهایی خود رسید.

این شرکت در راستای خدمت به جامعه و تولید آرد با کیفیت مطلوب اقدام به خرید یک خط تولید کامل از شرکت OCRIM ایتالیا نمود تا بتواند با تولید آرد مرغوب به مصرف کنندگان محترم خدمتی نوین ارائه دهد. قابل ذکر است این واحد ضمن برخورداری از خط تولید مدرن دارای آزمایشگاههای فیزیکو شیمیایی و اکرودیته (همکار) میباشد که از سال 1392 جزء همکاران اداره استاندارد  خراسان رضوی منسوب گردید. در همین راستا برای تحقق هرچه بهتر اهداف فوق این واحد تولیدی اقدام به خرید پک کامل تجهیزات رئولوژی کمپانی Brabender آلمان نمود.

این شرکت موفق به اخذ گواهینامه های :

استاندارد ملی ایران برای تمامی محصولات تولیدی

بین المللی سیستم مدیریت کیفیت ISo 9001:2008

بین المللی ایمنی غذا ISo 22000:2005

بین المللی ایمنی و بهداشت فرآورده های تولیدی : HACCP

و دارای پروانه R&D از اداره صنایع و معادن خراسان رضوی میباشد همچنین قابل ذکر است این واحد دارنده تندیس سیب طلایی از ششمین همایش صنایع برتر استان در سال 1390 میباشد که در این همایش جزء صنایع نمونه استان از سوی اداره نظارت بر مواد غذایی شناخته شد.

از جمله دیگر افتخارات شرکت آرد بهنام میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

واحد نمونه صنایع غذایی و محصولات بهداشتی استان خراسان رضوی در سال 1389 و 1390

کارآفرین برتر شاهد و ایثارگر استان خراسان رضوی در سال 1387

واحد نمونه استانی در جهت استقرار و ارتقاء سیستم های مدیریت ایمنی درسال 1391

اخذ گواهینامه استانی رعایت حقوق مصرف کنندگان در سال 1392

 

شرکت پاک فن همواره در راستای تحقق هرچه بیشتر رسالت اصلی خود که ایجاد ارتباط موثر بین علم و صنعت میباشد اقدام به برگزاری workshop دیگری با همکاری کارخانه آرد بهنام واقع در تربت حیدریه استان خراسان رضوی نمود. این کارخانه آرد که به تازگی با سری کامل دستگاه های رئولوژی کمپانی Brabender  و همچنین دستگاه  تخصصی

Texture Analyzer تجهیز شده است جزء معدود کارخانه هایی است که دارای آزمایشگاه آکرودیته همکار استاندارد میباشد.

در این workshop که افتخار میزبانی از اداره استاندارد گناباد، اداره نظارت بر مواد غذایی تربت حیدریه، اداره غله تربت حیدریه، شرکت مادر تخصصی غله و خدمات بازرگانی منطقه 5، انجمن صنفی کارخانجات استان های خراسان، مرکز تحقیقات کشاورزی مشهد و جمعی از مدیران کنترل کیفیت کارخانجات آرد استان را داشتیم. شرح مختصری از این workshop علمی و عملی را باهم دنبال میکنیم.

 

در ابتدا با ارائه توضیحات تئوری در رابطه با ساختار ویسکوالاستیکی و خواص رئولوژیکی خمیر و اهمیت بررسی و کنترل این ویژگی مهم در صنایع آرد و نان به منظور تولید و عرضه محصولی با کیفیت ویژه و یکنواخت به بازار صحبت شد.

در آزمایشگاه کارخانه که به تازگی به دستگاه فارینوگراف برابندر آلمان مجهز شده آزمون فارینوگراف دو نوع آرد روشن و تیره با ذکر جزئیات روش آزمون و ارائه توضیحات کامل در رابطه با کاربرد این دستگاه در بررسی خواص رئولوژیک خمیر انجام و شبیه سازی فرایند mixing خمیر از مرحله افزودن آب به آرد تا مرحله over mixing در نانوایی توسط این دستگاه بررسی شد. سپس تفسیر کامل فارینوگرام به دست آمده از دو نوع آرد و پارامترهای تعریف شده از این گراف ها از جمله جذب آب آرد، زمان رسیدن، زمان گسترش خمیر، مقاومت خمیر و درجه نرم شدن خمیر به همراه ارائه بازه مناسب این پارامترها در محصولات مختلف صورت پذیرفته و اثر افزودنی های مختلف به منظور دستیابی به محصولی با ویژگی های ایده آل بررسی شد.

آزمون عملی اکستنسوگراف دو نوع آرد با در نظر گرفتن میزان جذب آب به دست آمده از آزمون فارینوگراف همراه با ارائه توضیحات گسترده در رابطه با روش آزمون و بررسی شبیه سازی فرایند تخمیر در نانوایی توسط این دستگاه و شناسایی میزان قوت و ضعف خمیر انجام پذیرفت. در انتها اکستنسوگرام های به دست آمده و پارامترهای حاصل از این آزمون از جمله میزان انرژی، کشش پذیری خمیر، مقاومت به کشش خمیر و نسبت مقاومت به کشش تفسیر شد و ضمن ارائه بازه مناسب برای هر پارامتر، اثر بهبود دهنده ها و آنزیم های مختلف بر شکل گراف ها جهت تهیه فرمولاسیون ویژه برای هر محصول مشاهده و بررسی شد.

سپس آزمون آمیلوگراف یک نوع آرد به منظور بررسی اثر فعالیت آنزیمی و آسیب دیدگی نشاسته، حین آسیابانی بر روند ژلاتیناسیون، حداکثر میزان ژلاتیناسیون و دمای آن انجام شد. ضمن تفسیر آمیلوگرام به دست آمده، روش های مختلفی جهت دستیابی به محصولی با خواص پخت مناسب و کاهش بیاتی ارائه شد.

دستگاه پیشرفته تکسچر آنالایزر ساخت کمپانی StableMicroSystems  انگلستان و روش کار با نرم افزار مربوطه و انواع آزمون های گسترده قابل انجام توسط این دستگاه برای انواع محصولات غذایی، پلیمری، آرایشی بهداشتی، دارویی و بسته بندی توضیح داده شد. روش های مختلف آزمون از جمله فشردن، سوراخ کردن و نفوذ، کشش، شكستگی، خمش، اکستروژن و برش همراه با مقالات منتشر شده در این زمینه بررسی شد. سپس آزمون عملی TPA (آزمون شبیه سازی جویدن توسط انسان) برای یک نوع کیک اسفنجی انجام شد و گراف ایجاد شده همراه با پارامترهای مختلف به دست آمده از جمله میزان سفتی، شکنندگی، قابلیت ارتجاع، پیوستگی، خاصیت جوندگی و… توضیح و تفسیر شد. ضرورت و اهمیت استفاده از این دستگاه به منظور شناسایی دقیق بافت محصول جهت بهبود و ثابت نگهداشتن کیفیت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در نهایت روش های کاربردی جهت تدوین استانداردهای درون سازمانی برای پارامترهای کیفی مربوط به هر کدام از دستگاه ها با توجه به نوع فراورده به مسئولین فنی کارخانجات ارائه شد که با بهره گیری از تجهیزات مذکور قادر به ارتقا و حفظ کیفیت یکنواخت محصول به منظور کسب رضایت مشتری و رقابت در بازار می باشند.